Nu doorpakken in de samenwerking
Samenwerken tussen de verschillende partijen draagt bij aan de noodzakelijke stappen in de energietransitie. Bedrijven, opleiders, opdrachtgevers en overheden vinden elkaar in de overtuiging dat het werk in de bouw verandert en dat hier mensen voor nodig zijn, meer en met andere kennis en vaardigheden. Wethouder Arnold Versteeg van de gemeente Ede en Dennis Gudden van Platform E zijn blij dat in korte tijd koplopers uit het bedrijfsleven zijn aangesloten bij Platform E en samen met de andere partijen hieraan werken.
Als voorzitter van de stuurgroep Human Capital van Regio Foodvalley zoekt Arnold Versteeg naar hoe vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter kunnen matchen. In de bouw en techniek roept het bedrijfsleven om handjes, er is een groot tekort aan personeel. Versteeg begrijpt deze behoefte, “en Platform E is een diepte-investering. Een investering in kwaliteit van toekomstig personeel die aansluit bij de kwalificaties die nodig zijn in de energietransitie.” Kwartiermaker van Platform E, Dennis Gudden, vult aan: “We hebben daarom gekozen voor het opzetten van een platform. Dit biedt de ruimte om gezamenlijk in gesprek te gaan over hoe het werk in de sector er in de komende jaren uit komt te zien, welke behoefte er ontstaat en hoe die in te vullen met betrokken partners binnen onze regio.”
Overheid faciliteert, bedrijfsleven pakt het op
In Regio Foodvalley gebeurt al het nodige in de energietransitie. Woningbouwprojecten met warmtepompen en de ontwikkeling van een circulair bedrijventerrein zijn enkele voorbeelden uit de praktijk. Versteeg: “We hebben het samen te doen, inwoners, opdrachtgevers en bedrijfsleven. Als overheid faciliteren we dit en moeten we ook belemmeringen wegnemen; belemmeringen als de netcongestie, die een rem kunnen zijn op de transitie. Want het bedrijfsleven wil echt wel werk maken van de energietransitie, laten we er ook voor zorgen dat ze dat kunnen.”
Investeren in een toekomstbestendig bedrijfsleven
Anderhalf jaar terug zijn kwartiermakers Dennis Gudden en Joop Hazeleger gestart met het in de steigers zetten van Platform E. Het aanvankelijke doel, opleidingen (door)ontwikkelen op basis van de behoefte aan het bedrijfsleven, is verbreed. Gudden: “In de gesprekken met bedrijven en organisaties merkten we al snel dat nog niet duidelijk is welke behoefte in kwalificaties van personeel er ontstaat door de energietransitie. Een tussenstap bleek nodig, een stap waarin de partijen samen met opdrachtgevers zoals woningcorporaties dit gaan ontdekken en van elkaar kunnen leren.” Versteeg voegt toe: “We zien dat de bouw en techniek gaat veranderen en willen investeren in een toekomstbestendig bedrijfsleven in de regio. Ik vind het echt een succes dat we met alle partijen, bedrijfsleven, opleiders én overheid, aan tafel zitten in Platform E. De overheid is bij de start van het platform aan zet, zodat het bedrijfsleven straks de lead over kan gaan nemen.”
Keten versterkt elkaar in de energietransitie
Van oudsher bestaat het bedrijfsleven in de regio veelal uit het midden- en kleinbedrijf. De uitdaging is dan om snel beweging te krijgen in de noodzakelijke vernieuwing. “Veel eigenaren van installatiebedrijven staan zelf ook op de steiger”, zegt Versteeg, “zij hebben weinig tijd om na te denken over de ontwikkelingen in de toekomst en hebben ook geen human resources adviseur die nadenkt wat dit betekent voor hun personeel. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Veel kleine bedrijven is ook veel ondernemerschap en wendbaarheid. Wanneer het moet, kunnen veel bedrijven het roer omgooien en dat momentum moeten we met behulp van Platform E gaan creëren. Dat is niet van vandaag op morgen gebeurd, het is een proces dat tijd, energie en aandacht vraagt.” Gudden vult aan: “Platform E helpt bedrijven te leren van de koplopers uit het bedrijfsleven, om zo zelf sneller de noodzakelijke stappen te zetten in de transitie. Zo helpt de hele keten elkaar om van de energietransitie ook een groene en duurzame economische sector te maken.”