Verslag kennissessie biobased bouwen: bouwkunde in transitie

Platform E richt zich op drie onderwerpen die in de energietransitie van belang zijn: energie, warmte en materialen. Over deze onderwerpen organiseren wij kennissessies en zorgen we via het platform en studenten challenges voor continue kennisuitwisseling. Op 6 juni jl. organiseerde Platform E een kennissessie over biobased bouwen binnen het onderwijs.

Opkomst biobased materialen

In de afgelopen jaren zijn biobased materialen steeds meer toegepast in bouwprojecten. Deze materialentransitie zal, mede ook vanuit overheidsbeleid, de komende jaren doorzetten. Opdrachtgevers, zoals woningbouwcorporaties, zien bij de verduurzaming van huizen graag biobased materialen toegepast, aannemers experimenteren met minder milieubelastende materialen (bijvoorbeeld voor isolatie) en boeren zien kansen in het telen van gewassen voor de bouw. Ook het onderwijs besteedt aandacht aan nieuwe, of vaak ook heel oude materialen.  Studenten verdiepen zich in de eigenschappen en hoe deze materialen goed toe te passen in gebouwen. 

Biobased bouwen steeds meer opgenomen in onderwijsprogramma’s

Een groep docenten van verschillende vmbo, mbo en hbo instellingen stonden samen met mensen van het regionale bedrijfsleven stil bij hoe biobased materialen op te nemen in de curricula van Bouwkunde opleidingen. Heico Heezen van Graafschap College uit Doetinchem gaf als gastspreker een presentatie hoe zij biobased materialen als onderwerp hebben opgenomen in de Smart Building opleiding. Docenten informeerden elkaar in de discussie erna over hoe zij dit onderwerp momenteel oppakken voor hun onderwijsprogramma’s. Het bedrijfsleven gaf input ontvingen over kansen en belemmeringen in de dagelijkse praktijk.

Startpunt van verdere kennisuitwisseling

Conclusie: er gebeurt meer dan je vooraf zou denken, op elk niveau wordt in min- of meerdere wijze aandacht gegeven aan biobased bouwen. Daarbij bleek ook dat er veel in ontwikkeling is en dat het van belang is dat partijen elkaar snel weten te vinden. Immers, samen weet je meer. Als Platform E blijven we het gesprek hierover daarom faciliteren.