Met elke stap beter – MIX architectuur voelt zich thuis in de natuur
Woonomgevingen die bijdragen aan het geluk en welzijn van mens en natuur. Duurzaam en natuurinclusief ontwerpen behoort tot het DNA van MIX architectuur. Sinds vorig jaar hebben ze met hun nieuwe circulaire kantoorgebouw op het Kazerneterrein in Ede, tegen het bos en op loopafstand van het station, hun duurzame ambities ook vertaald naar hun eigen werkplek. Jorrit Blom, samen met Reinier Ubels, eigenaar van het bureau vertelt over wat hem inspireert en waarom de transitie naar duurzaam bouwen, biobased en natuurinclusief, zo belangrijk is.
“Allereerst”, zegt Blom, “bouwen met hout is lastig. Denk aan brand, geluid en ook trillingen. Maar het is het waard, wonen of werken in een houten gebouw voelt én is ook gezonder dan in betonnen of stenen gebouwen.” MIX architectuur is dan ook niet van de één op de andere dag overgegaan op biobased en natuurinclusief ontwerpen, het is een proces geweest van veel kleine stappen zetten, elk plan weer iets beter dan de vorige. “Het is er eigenlijk een beetje ingeslopen”, zegt Blom hierover, “Reinier en ik hebben veel met de natuur en vanuit die passie hiervoor zijn we dit steeds meer in onze ontwerpen gaan toepassen. Dit past ook bij wie we zijn, pragmatisch, down to earth . Waar andere bureaus all the way gaan met duurzame concepten en daarmee vaak in een nichemarkt bezig zijn, willen wij de mainstream in beweging brengen en impact maken door schaal. En de mainstream komt steeds meer in beweging, de onderstroom is groot en volwassen aan het worden.”
Ondernemerschap wordt niet uit het oog verloren. De transitie naar nieuwe energiebronnen, nieuwe materialen, circulair en natuurinclusief, het kan alleen als je goed werk aflevert, ook financieel. “Ons nieuwe kantoor was wat dat betreft de ‘proof of the pudding’. We wilden met het nieuwe kantoor laten zien waar we voor staan en wat we kunnen. En een bank vinden die bereid was hierin te investeren. Dat dit zo goed gelukt is, laat zien dat het mogelijk is de bouw en techniek duurzamer en natuurinclusiever te maken zonder haalbaarheid uit het oog te verliezen.”