Beton transformeert van lowtech naar hightech product
Minder energieverbruik, slimmer (her)gebruik
In de energietransitie verandert er veel in de bouw en techniek. Bijvoorbeeld de transitie naar hergebruikte en herbruikbare bouwmaterialen, zoals hout en hennep. Minder zichtbaar zijn veranderingen in nu veel toegepaste materialen. Bruil transformeert beton naar een steeds duurzamer en hightech product. Vanwege de schaal waarin beton wordt toegepast, kan de betonsector een belangrijke bijdrage leveren aan verduurzamen van de bouw. “De betonindustrie staat al 1-0 achter”, vertelt duurzaamheidscoördinator Tobias Laurens van Bruil, “terwijl wij juist grote impact kunnen maken in CO2-reductie.”
In de vergaderruimte op het hoofdkantoor van Bruil in Ede staan op een plank allemaal potjes met grondstoffen voor beton opgesteld. In één oogopslag wordt duidelijk dat beton veel meer is dan zand, grind en water. Het laat ook de verandering zien die in de betonwereld plaatsvindt. Continu zoekt Bruil naar verbetering. Het duurzamer maken van beton past in de filosofie van het familiebedrijf. In het laboratorium van Bruil werkt men aan verbeterde samenstelling van beton. Vooral het verminderen van het gebruik van cement, dat de meeste CO2 impact heeft, heeft daarbij de aandacht.
Zoals het voorbeeld van de potjes heeft Laurens het doel de innovaties van Bruil beter zichtbaar te maken. “De betonindustrie heeft een vervuilend imago, maar tegelijkertijd een grote impact. Na water is beton het meest gebruikte product in de wereld. Met verduurzamen kunnen we dus veel bijdragen in CO2-reductie.” Laurens begon tijdens zijn studie bedrijfskunde als MVO stagiair bij Bruil en is inmiddels duurzaamheidscoördinator. Innoveren en duurzaamheid staan centraal in de strategie van het bedrijf. Als familiebedrijf richt Bruil zich nadrukkelijk op de lange termijn, het goed doorgeven van het bedrijf aan de nieuwe generatie. Het doel: partner zijn voor duurzaam en innovatief bouwen. Innoveren gebeurt daarom ook in samenwerking met de sector en de grote aannemers.
Verduurzaming gebeurt grofweg langs drie lijnen: vervangen van cement voor andere grondstoffen die zorgen voor minder CO2 uitstoot, gerichtere toepassing van beton en hergebruik van beton geworven uit sloop. “90 procent van de CO2-reductie valt te halen aan de voorkant van het proces: de winning en vervaardiging van cement kost veel energie. Wij zoeken daarom constant naar alternatieve grondstoffen voor cement.” Bij een gerichtere toepassing van beton, gaat het om prefab toepassingen uit de fabriek om restafval te verminderen. 3D-beton printtechnologie sluit hierop aan. Onlangs is Bruil met 3D-beton printtechnologie bij de innovatieprijs Regio Foodvalley in de prijzen gevallen. “Naast deze vernieuwing ben ik in de materialentransitie ook voorstander van om beton slimmer toe te passen en andere materialen in te zetten waar het goed kan,” voegt Laurens toe, “de materialentransitie biedt kansen de bouw efficiënter te maken.”
Circulair bouwen is een belangrijk thema in de bouw, waar de overheid sterk op inzet. Ook in de betonsector wordt gewerkt aan circulariteit. Gebruikt beton wordt teruggewonnen, verzameld en opnieuw vergruisd. Hieruit kan opnieuw beton worden vervaardigd. De kwaliteit hiervan is echter nog niet op het niveau om het overal weer voor in te kunnen zetten. Nu wordt dit beton vooral ingezet voor fundering onder wegen. “We onderzoeken hoe de kwaliteit van dit hergebruikte beton verbeterd kan worden, zodat het breder toepasbaar wordt. In het laboratorium testen we nieuwe samenstellingen van beton, hergebruikt en nieuw, en hoe het efficiënter toe te passen. Beton wordt zo steeds meer een high tech product.”