Carrièreswitch met impact: hoe zij-intromers de energietransitie kunnen aanjagen
Vraag een willekeurig bedrijf in de bouw en techniek over personeel en die zal zeggen dat de tekorten aan gekwalificeerde mensen een steeds groter probleem wordt. En bij de overheid, die aan de slag moet met de energietransitie, het aardgasvrij maken, bouwaanvragen en vergunningen, is het niet anders. Er is zand in de machine. Dit remt de bouw én de vernieuwing in de bouw en techniek die nodig is in de energietransitie. Voor nieuw personeel kan de zij-instroom bijdragen aan de oplossing. Opleider Onze Joost leidt zij-instromers op voor werken in de energietransitie. Mede-oprichter Michiel Beck praat met student Olga van de Mortel over hoe een carrière switch op persoonlijk en maatschappelijk vlak een win-win kan zijn.
Olga van de Mortel bezocht afgelopen voorjaar de Kies je Kans Dag in Ede. Na jaren werk bij onder meer het COA, Amerpoort en KLM besloot zij een nieuwe kant op te gaan in haar werk. Van de Mortel: “Ik wilde duurzamer werk, bezig zijn met onderwerpen die de wereld beter maken. Met studies in toerisme en antropologie had ik me al eens beziggehouden met de impact van toerisme en hoe je dit kan verminderen. Bij KLM heb ik ooit gewerkt aan social responisibility, maar daar merkte ik dat de vele ideeën hiervoor financieel niet pasten. Het lastige met een nieuwe stap is alleen, waar begin je? Je weet niet goed wat er speelt en wat er kan. Als je verhalen hoort over bijvoorbeeld de energie boswachter, die adviseert over het versterken van de natuur bij zonne- en windparken, dan raak ik wel enthousiast!” Op de Kies je Kans Dag kwam ze via Platform E in contact met Michiel Beck van opleider en detacheerder Onze Joost. Dit opende de deur voor Van de Mortel om concreet stappen te gaan zetten richting een carrière in de energietransitie en duurzaamheid.
Beck is acht jaar geleden met Onze Joost gestart vanuit de drive het tekort aan mensen in de energietransitie slimmer en beter op te lossen. Beck: “We zien veel mensen met veel werkervaring die een sustainable switch overwegen. Het werkveld zit te springen om deze mensen.” Onze Joost schoolt zij-instromers om in de energiestransitie, met cursussen, leerwerktrajecten en traineeships in techniek, wet- en regelgeving, energieprestatie en meer. Dicht op de praktijk staat altijd centraal: “Al onze docenten zijn mensen uit de praktijk. De opdrachten die de studenten krijgen, zijn lopende projecten uit de praktijk. Feedback en toetsing vindt dus ook echt in de werkpraktijk plaats. Door een uitgebreid netwerk met werkgevers kunnen we de kennis en expertise van onze studenten koppelen aan de vraag die werkgevers hebben.”
Van de Mortel heeft het traineeship Projectleider Duurzaamheid en Energietransitie bij Onze Joost gevolgd. Als eindopdracht heeft ze onderzoek gedaan naar hoe de gemeente Amersfoort eigenaren van monumentale panden kan stimuleren hun pand te verduurzamen en op welke manier. Binnenkort rond ze haar opleiding af met een eindpresentatie bij de opdrachtgever. Klaargestoomd voor een duurzame toekomst.