Op bezoek bij 10 biobased woningen in Woudenberg
Kansen en uitdagingen voor opschalen van biobased bouwen
Het Living Lab Regio Foodvalley Circulair en Building Balance organiseerden donderdag 19 september, in het kader van het project Samen Biobased Bouwen, een bezoek aan de bouwplaats van 10 biobased woningen. De door Tala circulair gebouwde woningen zijn in de fabriek geassembleerd en bestaan voor 90 procent uit natuurlijke, hernieuwbare en hergebruikte materialen. Woningcorporatie Omnia, afnemer van de rug-aan-rug woningen, onderschrijft met dit project het belang van deze vernieuwing in de bouw.
Terwijl de laatste werkzaamheden voor oplevering plaatsvonden, leidde Tala een groep bestaande uit onder andere bouwers, gemeentemensen en adviseurs rond in de woningen. Platform E was erbij om kennis over deze bouwinnovatie samen met het living lab verder te brengen. Tijdens de rondleiding ging het gesprek over de kansen van biobased bouwen en de mogelijkheden hiervan voor schaalvergroting. De principes van biobased bouwen worden ook steeds meer toegepast in de bouw, mede aangejaagd door de ambities van het rijk om in 2030 30 procent van de nieuwbouw uit 30 procent biobased materialen te laten bestaan. De woningen in Woudenberg zitten al op 90 procent biobased en hergebruikte materialen, zoals kruislaaghout (CLT), houtvezelisolatie en een houten gevel. En ook voor de details is aandacht, de biobased vloerverwarmingsbuizen liggen in harde houtvezel en alles is losmaakbaar.
Bottleneck van deze manier van bouwen blijkt nog het meest te zitten in de regelgeving, ook bij dit project. Technisch is er al heel veel mogelijk haalbaar, maar bouwregels zitten nog wel eens in de weg. Bijvoorbeeld bij biobased materialen die nog ontbreken in de Nationale Milieudatabase of eisen die gesteld worden aan het installatieconcept. Die eisen zijn voor een goede isolatie bij biobased woningen vaak niet nodig. Ook in dit project zijn keuzes gemaakt die eigenlijk niet nodig zijn. Zoals vloerverwarming op de eerste etage om aan BENG eisen te voldoen.
Om verder te verduurzamen wil Tala graag biobased materialen lokaal inkopen. Hennep van de boeren bijvoorbeeld, geschikt voor isolatie. Tala is aangesloten bij Samen Biobased Bouwen in Salland. In de regel, hoe lokaler, hoe duurzamer. Op dit moment is houtvezel uit Duitsland de best leverbare en betaalbare optie voor isolatie, Tala hoopt in volgende projecten te kunnen testen met hennep matten of inblazen.
Als aanjager van de energietransitie in bouw en techniek bundelt Platform E de kennis en innovaties in de sector. De materialentransitie is zo’n een belangrijke vernieuwing in de sector. Het gebruik van natuurlijke, hergroeibare materialen is cruciaal voor het terugdringen van de CO2 uitstoot en energieverbruik en hiermee het tegengaan van de klimaatverandering. Opschalen is nu key. De modulaire CLT bouw die Tala in Woudenberg heeft toegepast is goed opschaalbaar. Het merendeel van de werkzaamheden vindt plaats in hun fabriek. Snelheid is een groot voordeel: tussen start van de bouw van de 10 woningen in Woudenberg in juli en de oplevering op 24 september zit nog geen drie maanden. Tala is inmiddels op zoek naar een tweede locatie, om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag van woningcorporaties naar dit soort betaalbare, duurzame woningen.